Składniki INCI:
Theobroma Cacao Seed Butter* (Masło Kakaowe), Jasminum Grandiflorum Flower Cera (Wosk Jaśminowy), Squalane (Skwalan z Oliwek), Silybum Marianum Seed Oil* (Ostropest Plamisty), Salvia Hispanica Seed Oil*(Szałwia Hiszpańska), Hippophae Rhamnoides Seed Oil* (Rokitinik), Opuntia Fiscus Indica Seed Oil* (Opuncja Figowa), Rosa Canina Seed Extract* (Dzika Róża), Helianthus Annuus Seed Oil* (Olej Słonecznikowy), Tocopherol (Wit E), Schizandra Sphenanthera Fruit Extract (Cytyniec Chiński), Amaranthus Caudatus Seed Extract (Szarłat), Arnica Montana Flower Extract* (Arnika), Glycyrrhiza Uralensis Root Extract, Caprylic/Capric Triglyceride (Korzeń Lukrecji), Oenothera Biennis Seed Extract (Wiesiołek Lekarski), Rosa Canina Fruit Extract (Dzika Róża), Hippophae Rhamnoides Fruit Extract (Rokitinik), Simmondsia Chinensis Seed Oil (Jojoba), Pelargonium Graveolens Oil* (Olejek Geraniowy), Helichrysum Italicum Flower Oil* (Olejek z Kocanki Włoskiej), Calendula Officinalis Flower Extract* (Nagietek Lekarski), Daucus Carota Sativa Root Extract (Ekstakt z Korzenia Marchwii), Rosmarinus Officinalis Leaf Extract (Rozmaryn), Citronellol**, Geraniol**, Linalool**, Limonene**, Citral**, Benzyl** Cinnamate**.
* - z certyfikowanych upraw ekologicznych
** - naturalne składniki olejków eterycznych
Opis
Lubię produkty, które dbają o naszą skórę cały rok i odpowiadają na różne potrzeby. Prawda jest taka że mało która skóra jest tylko tłusta, albo tylko sucha, często się zdarza że jest jednocześnie wrażliwa i naczynkowa. Jeśli jesteśmy już po 40 chcemy też, żeby produkt dbał o napięcie skóry i dodał jej blasku i energii. Balsam nie zatyka porów, świetnie nadaje się dla skóry trądzikowej, mieszanej ale również wrażliwej i suchej.
Każdy jego składnik wnosi coś wyjątkowego. Wosk jaśminowy, skwalan z oliwy, organiczne oleje z ostropestu, rokitnika, szałwii hiszpańskiej, opuncji figowej i dzikiej róży to podstawa naszego balsamu. Te oleje bogate w kwasy tłuszczowe, minerały, witaminy są stosowane przy skórach wrażliwych, skłonnych do przesuszenia i zaczerwienienia. Ekstrakty z arniki i kocanki włoskiej, wzmacniają słabe i skłonne do pękania naczynka, zmniejszają widoczność tzw. pajączków. Szarłat (Amaranthus) dba o intensywne nawilżenie. Ekstrakty z cytryńca chińskiego (Shisandra), rokitnika, dzikiej róży, marchwi, to bogactwo witaminy C, prowitaminy A, te ekstrakty koncentrują się na regeneracji naskórka, zwalczaniu wolnych rodników, działaniu przeciwzmarszczkowym, rozjaśnieniu przebarwień i wyrównaniu kolorytu. Ekstrakt z Korzenia Lukrecji, będzie działał kojąco na skórę podrażnioną nadmiernym opalaniem, rozjaśniająco na przebarwienia, przeciwzapalnie. Ekstrakty z Wiesiołka Lekarskiego, Nagietka i olejek Geraniowy uspokoją stany zapalne, zadbają o wzmocnienie skóry wrażliwej. Gwarantuje Wam że chęć nałożenia tego balsamu na skórę pojawi się częściej niż raz dziennie. Pokochacie jego delikatny ale charakterystyczny ziołowy, lekko korzenny zapach z przebijającą słodką nutą jaśminu.
Poniżej trochę więcej o wyjątkowych składnikach naszego Balsamu do Twarzy:
Wosk Jaśminowy, ten wosk pozyskiwany jest z płatków kwiatu jaśminu, chroni je przed utratą wilgoci. W tradycyjnej medycynie indyjskiej stosowany jest w produktach do skór mieszanych, wspomaga oczyszczanie porów, ale również nawilża i zmiękcza skórę. Jego przepiękny słodki zapach ma właściwości relaksujące. Olej z ostropestu plamistego (Silybum marianum) znany od wieków, przede wszystkim dzięki swoim odtruwającym i ochraniającym wątrobę właściwościom. Owoce ostropestu zawierają flawonolignany, zwane sylimaryną, kwasy organiczne, garbniki, witaminy C i K, białka, cukry, tłuszcze z dużą zawartością kwasu linolowego oraz sole mineralne. Kompleks sylimaryny, działa regenerująco, chroni komórki wątroby przed działaniem związków toksycznych. Związki sylimaryny działają antyoksydacyjnie na komórki skóry, stymulują produkcję kolagenu i mają działanie fotoprotekcyjne przed promieniowaniem UVB. Sylimaryna może też działać wybielająco, ponieważ obniża poziom melaniny w skórze. Stosowanie maści z sylimaryną przyśpiesza gojenie ran, zmian trądzikowych. Olej z rokitnika (Hippophae rhamnoides), ekstrakt z owoców rokitnika znajduje szerokie zastosowanie w kosmetyce dzięki niezwykłym bogactwie składników. Zawiera bardzo dużo witamin: Witaminę C (kwas askorbinowy), witaminy z grupy B, witaminę E, karotenoidy, czyli prowitamina A, witaminę P. Kwasy organiczne: jabłkowy, cytrynowy. Nienasycone kwasy tłuszczowe: olejowy, linolowy, izolinowy, linolenowy. Owoce rokitnika są naturalnym żródłem witaminy C, który nie ulega szybko rozkładowi. Rokitnik zawiera rzadko spotykany kwas Omega 7, wspomagający antyzapalne właściwości tego ekstraktu. Rokitink stosowany jest w leczeniu skór przesuszonych, z egzemą. Olej z nasion szałwii hiszpańskiej (Chia). Na pewno znacie te drobne, ciemne nasionka, które ja sama dodaje do swoich płatków owsianych. Pochodzą z Ameryki Południowej i są niezwykle bogate w błonnik, białko, fosfor, magnez, nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6. Słowo "chia" pochodzi z języka hiszpańskiego i oznacza oleisty. Wytłaczany na zimno olej z tych nasion, wspaniale uzupełnia dietę i znalazł zastosowanie w kosmetyce. Niezwykle wysoki poziom kwasów tłuszczowych wpływa na poprawę jakości skóry, kwasy omega 3 i 6 działają przeciwzapalnie i są wykorzystywane w leczeniu stanów zapalnych. Olej jest lekki i szybko się wchłania, utrzymuje nawilżenie skóry i działa wygładzająco. Olej z opuncji figowej, nazywany czasami "naturalnym botoksem" wspaniale sprawdza się w pielęgnacji skóry dojrzałej. Używamy go w naszym Serum do Skóry Suchej i Dojrzałej, zawarte w tym olejku fitosterole będą odpowiedzialne za regeneracje naskórka i hamowanie utraty wody ze skóry. Olej z dzikiej róży, jeden z moich ulubionych; wszechstronny składnik, bogaty w witaminę C, A , źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. Doda on naszej skórze blasku, przyśpieszy regenerację, wzmocni jej elastyczność, pomoże rozjaśnić przebarwienia i zmiany po bliznach, chroni przed działaniem wolnych rodników. Ekstrakt z szarłatu zwisłego (Amaranthus caudatus), zawiera wysoki poziom skwalenu, lipidu opóźniającego procesu starzenia i jest bardzo ważnym składnikiem płaszcza lipidowego skóry. Skwalen jest składnikiem sebum i jest bezpośrednio poddany szkodliwym czynnikiem środowiska. Ekstrakt z szarłatu wykazuje działanie ochronne przeciw promieniom UV, jak i zabezpiecza skórę przed odwodnieniem. Ekstrakt z szarłatu posiada działanie przeciwzapalne, gojące znajduje zastosowanie w preparatach dla skóry wrażliwej i atopowej. Ekstrakt z cytryńca chińskiego (Schizandra chinensis). Owoce cytryńca stosowane i znane są w lecznictwie krajów azjatyckich. Roślina ta naturalnie występuje we wschodniej Rosji, Chinach, Korei i Japonii. Owoce Cytryńca wykazują działanie adaptogenne, przeciwzapalne, przeciwwrzodowe, antyoksydacyjne i detoksykacyjne. Ich unikalny skład chemiczny oparty jest na tzw. grupie "lignanów cytryńca chińskiego". Dla ekstraktów z owoców udowodniono kilka szczególnie ważnych dla kosmetyków właściwości. Działanie antyoksydacyjne, detoksykacyjne, immunostymulujące, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, jak również działanie wybielające i rozjaśniające skórę. Ekstrakt z korzenia lukrecji uralskiej (Glycyrrhiza glabra). Ta roślina fascynowała mnie od dawna i nie mogło jej zabraknąć w naszym cudownym balsamie. Historia jej stosowania sięga czasów przed naszą erą, znaleziono ją nawet w trumnach egipskich władców, ceniono w medycynie wschodniej i jest jednym z głównych ziół stosowanych w ajurwedzie. Łacińska nazwa tej rośliny wywodzi się z greckiej i oznacza "słodki korzeń" - korzeń lukrecji jest 50 razy słodszy od cukru. Znajdujący się w korzeniu lukrecji kwas glicyryzynowy jest odpowiedzialny za szczególne właściwości, jak utrzymanie nawilżenia skóry, dzięki silnym właściwością wiązania wody, wykazuje działanie antybakteryjne i ściągające, dlatego stosuje się go w kosmetykach trądzikowych. Glicyryzyna łagodzi stany zapalne skóry, swędzenie znana jest również ze swoich właściwości rozjaśniających skórę. Preparaty z korzeniem lukrecji stosowane są w leczeniu egzemy, łuszczycy, atopowego zapalenia skóry. Organiczny ekstrakt z arniki , ma działanie przeciwobrzękowe, przeciwzapalne i obkurczające naczynia krwionośne włosowate.
Balsam jest też bardzo wydajny. 15ml słoiczek starcza na ponad miesiąc aplikacji rano i wieczorem, pozostawiając skórę nawilżoną przez cały dzień. Pamiętajmy że najlepsze efekty uzyskamy gdy będziemy aplikować balsam na zwilżoną wodą (hydrolatem) skórę.
Wymiary
Height: 24 cm
base diameter: 13,5 cm
top diameter: 17,5 cm
weight: 2,2 kg
Podobne
Dodatkowe informacje o produkcie
W tej sekcji warto umieścić istotne informacje, takie jak skład/materiał, instrukcje konserwacji/użytkowania, wymiary i waga, kraj pochodzenia, warunki gwarancji, zalecenia dotyczące montażu/montażu, informacje o bezpieczeństwie, zgodność z normami/standardami, dane techniczne oraz ewentualne certyfikaty lub nagrody. Dzięki tym danym klienci otrzymują kompletny obraz produktu, co ułatwia im podjęcie decyzji zakupowej i buduje zaufanie do marki.
Nadrzeczna 62,
27-215 Wąchock
© 2026 Brooklyn Groove Kosmetyki z Roślin